Paaswake en Paasmorgen 2019

De vorm van de schikking is een hart. In de teksten voor Pasen gaat het om “zien met het hart” Niet alleen zichtbare geloofstekenen zijn van belang. Door de liefde zullen wij Jezus herkennen.
In de vazen staan nu een uitbundige hoeveelheid voorjaarsbloemen.

Meditatieve tekst:
“Laat, Heer, ons hart U toebehoren.
En laat ons door de wereld gaan met open ogen, open oren om al uw tekens te verstaan.”
Het is Pasen: een nieuw begin.
                                                                     Om te leven met ons hart.

Goede Vrijdag, 19 april 2019

Er zijn 7 vazen in de vorm van een Latijns kruis geplaatst. 7 is het heilige getal bij uitstek: 3+4 of wel drie is het getal voor de drie-ene God en vier is het getal van de wereld. God is in zijn zoon op aarde gekomen, zijn taak is volbracht op aarde. In de vazen zijn rode of paarse anemonen geplaatst. In de hals van de vaas wordt houtskool geplaatst.

Witte Donderdag 18 april 2019

In de schikking zijn deze keer 6 vazen in een cirkel geplaatst. 1 Vaas staat in het midden . De 6 vazen symboliseren de discipelen . 6 verwijst naar de 6 werken van barmhartigheid. De vaas in het midden verwijst naar  het nederig kunnen zijn. In de middelste vaasje zijn driekleurige viooltjes geplaatst.

Meditatieve tekst:
“U hebt uw handen vuil gemaakt aan onze voeten, wij overwegen nog of wij wel samen aan één tafel zullen gaan.
Barmhartigheid van de dienende leider
                                                                     Wijsheid, omringd door
                                                                     dragers van de boodschap.”

Zondag 14 april 2019

Deze keer zijn de 8 vazen verdeeld. 4 vazen aan de ene kant van de ‘weg’ en 4 vazen aan de andere kant. In de vazen zijn gebogen takken en palmblad geschikt, als ware het een poort.

Meditatieve tekst:
“Kijk naar de koning van vrede en recht.
Hij is een redder, een held die niet vecht.
Zwaai met een palmtak en weet wat je ziet:
Hij brengt je vreugde, maar heeft ook verdriet.”

Zondag 7 april 2019

De vorm van de schikking van deze week is een gesloten vierkant en oogt compacter dan de voorgaande schikkingen. De vazen zijn zaadvormig geplaatst. En tussen de vazen plaatsten we potjes met blauwe druifjes als verwijzing naar de wijngaard.

Meditatieve tekst:
“Geef ons de wijsheid om in eenvoud te leven. “
Met geweld beschermen dat wat rechtvaardig lijkt,
Met geweld nemen wat geen recht doet
                                                                     Bloed en wijn, een nieuw begin.

Zondag 31 maart 2019

De 8 vazen staan nu in een achthoek. De vorm wordt versterkt door groene takken . In de vazen zijn bloesemtakken die al bloeien geplaatst.

Meditatieve tekst:
“Wij bidden om een nieuw begin, een nieuw begin van leven.
God, stuur ons toch uw wereld in om liefde door te geven.
Verheug u om de thuiskomst van de ene zoon
En samen zoeken naar een nieuw begin.”

Zondag 24 maart 2019

Op deze zondag zijn de 8 vazen twee aan twee geplaatst in een open ellips zodat er de suggestie van een oog ontstaat. De primulaplantjes doen denken aan ogen. De sierlijke groene grassen versterken het beeld van inkeer.

“Zie De bloeiende wilg
Een eerste teken van lente die komen gaat.”

Zondag 17 maart 2019

De vazen zijn nu geplaatst in de vorm van het Griekse kuis, een kruis met 4 gelijke armen die elkaar in het midden snijden. In de vazen staan de bloemen van de helleborus en een uitbottende lentetak groeit in het midden van het kruis.

“Het valt niet mee om de berg te moeten beklimmen. Het liefst zouden we ook een weg willen kiezen met minder inspanning en weerstand.”

“Acht
Verbonden door de lijnen van het Griekse kruis
Verheerlijkt op de berg Christus.
Een moeilijke weg te gaan en een visioen op een nieuw begin.”

Zondag 10 maart 2019

De 8 vazen die hier staan zijn onderling verbonden door klimopranken die samen een krans van solidariteit vormen. In de kring zijn zij verbonden door deze ranken van trouw voor een nieuw begin.

“Steeds weer anders
Zo vertrouwd als Hij mij is,
zo vreemd
Blijft Hij mij,
ik volg Hem
Maar volgen kan ik Hem niet.”