Ds. M.J. op den Brouw

Dwaze liefde…

Enige drang tot zelfbehoud of overleven kent hij niet. Het Koninkrijk van God – wat hij daarover zegt en leert, dat is heel Joods, dat is thora,  maar tegelijk gaat hij over bestaande grenzen heen. In het sociale verkeer doet hij geen pogingen om er ‘beter’ uit te komen en hij laat zich ook niet van deze lijn afbrengen. Dat getuigt van vrijheid die aan dwaasheid grenst.

Jezus houdt mensen geregeld spiegels voor – aan zijn volgelingen. Aan de religieuze leiders van zijn tijd. Aan ons. En dan die voorliefde voor de kleine mensen. In het evangelie van Marcus kom je ze tegen – de kleine, kwetsbare mensen.  Allemaal mensen die zeggen: Heb je even voor mij - leegte, pijn, zorgen genoeg. Zomaar doorlopen kan hij niet. Terwijl hij mensen aanziet en naar hen luistert, wordt hij met ontferming bewogen. Zo leeft hij zijn leven omwille van de liefde van God. Dwaze liefde. Dat wel.

Was dat Maarten Luther niet, die eens van God zei, dat we in deze God met een dwaas van doen lijken te hebben? Want met ons redelijke verstand is de liefde van God voor het kwetsbare en het kleine niet te begrijpen.

Wat is nou het toppunt van deze goddelijke dwaze liefde? Dat staat te lezen in de Bergrede.

Het evangelieboek is opengeslagen. Ik las ‘Heb je vijanden lief’ en ik dacht bij mezelf: ‘Dat is een prachtig ideaal, maar onuitvoerbaar’.

‘Wanneer iemand je hemd wil nemen,  geef hem ook je mantel’. Ik schudde mijn hoofd. ‘Dat lijkt me niet zo verstandig’.

Tenslotte las ik dit woord: ‘Geeft  iemand je een slag op de rechterwang, keer hem ook de ander toe’.  ‘Wat een dwaasheid’ en ik sloeg het evangelieboek dicht.

En toch doe ik dit boek nog steeds open. Omdat er een stem spreekt die te horen valt door al die woorden heen.

Het zijn deze woorden:

‘Dwaasheid kan bestaan zonder liefde,
maar liefde niet zonder dwaasheid’.

Ds Rien op den Brouw